Nekoliko savjeta nutricionista koji će vas naučiti da uživate u zdravoj ishrani (2. dio).
Proces dijete se mnogima čini teškim i zamornim, sledeća dijeta se odlaže iznova i iznova. Ali ishrana uopšte nije toliko teška ako sada krenete u akciju. Pokušajmo zajedno da napravimo korak ka zdravoj ishrani?
Savet 3: Ograničite unos soli.
Ljekari i nutricionisti već dugo alarmiraju *: Prekomjerni unos soli dovodi do visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.
Dnevna doza soli je samo 6 grama, dok se u velikim količinama dodaje kobasicama, brzoj hrani, mnogim konzervama, kisjelim krastavcima i marinadama, sosovima, maslinama i mnogim drugim.
Šta možete učiniti sada?
Pokušajte da smanjite količinu ove namirnice ili odaberite hranu koja sadrži malo soli. Prilikom pripreme obroka kod kuće lako je so zamijeniti aromatičnim biljem i začinima, bijelim lukom, limunovim sokom.
U početku ćete se možda osjećati pomalo čudno, ali na mnogo načina naša zavisnost od soli predstavlja samo naviku.
Savet 4: Ne plašite se novih kombinacija.
Neki ljudi misle da zdrava hrana predstavlja stalna ograničenja i zabrane, da je uglavnom , dosadna ili čak bez ukusa. To nije tako - zdravi obroci mogu biti ukusni, jednostavni za pripremu i jeftini ako znate kako ih kuvati.
Blogovi sa receptima će vam pomoći u tome - čak i najlenja osoba na svijetu neće odoljeti ovim sočnim i „ukusnim“ slikama i sigurno će nešto skuhati. Niko vas ne tjera da se momentalno odreknete uobičajene hrane.
Na primer, omiljena za mnoge tjestenina (ako je od tvrde pšenice) uopšte nije toliko štetna za figuru i zdravlje. Kako drugačije objasniti da je ishrana svakog Italijana 80% sastavljena od tjestenine i da u prosjeku srećno žive do 80 godina?
Dodajte salatu od povrća, ribu ili ćuretinu, a tjestenine začinite sosom od pesto - i spreman je ukusan i zdrav ručak ili večera!
Potražite nove kombinacije ukusa i namirnice pored kojih ste ranije prolazili, napravite ukusne i zdrave soseve kod kuće koji će dodati ukus beskvasnim jelima, eksperimentišite sa načinima kuvanja.
Na pri
Izvor:
https://vvv.theguardian.com/societi/2017/nov/23/ekperts-urge-use-of-salt-alternative-in-food-products
mer, neće svi voljeti povrće na pari, ali gotovo svi vole povrće sa roštilja.